kosar

Dr. Barna Gábor – Halász Tamás

Egyházi ünnepek régi képeslapokon

Ünnepeinken köszönteni szoktuk egymást: áldott, kegyelmekben gazdag vagy kellemes ünnepeket, hosszú életet és jó egészséget kívánunk. Így van ez a legnagyobb egyházi ünnepeinken: karácsonykor, húsvétkor és pünkösdkor is, amelyek csaknem két évezred óta tagolják az esztendőt és tájékozódási pontot jelentettek az embereknek, itt, Európában. Napjukhoz népszokások fűződtek és fűződhetnek máig: betlehemezés, locsolás, királynéjárás. De mit tudunk az ünnepi alkalmak történeti, vallási, kultúrtörténeti hátteréről, amelyek minden szokásnak az alapját és tartalmát adják? S mit tudunk az ünneplésről? Legtöbbször keveset vagy semmit.

Ezen próbál segíteni ez a könyv, amely megmutatja, mit jelent az ünnep és az ünneplés, mi sátoros ünnepeink eredeti vallási világa, hogyan alakul át a közelmúlt vagy éppen napjaink ünnepi gyakorlata, közösségi és családi hagyományvilága. Ezen belül kitér az ünnepi köszöntők megnyilvánulási formáira, a bő évszázadon keresztül uralkodó ünnepi képeslapküldés gyakorlatára. Mindezt vallási néprajzi átfogó szemléletével és az ünnepi képeslapok gazdag példatárának felvonultatásával teszi.

A könyv – generációk képeslapküldő gyakorlatának megismerésén túl – hasznos olvasmányt jelent idősnek és fiatalnak, hívőnek és nem-hívőnek, hiszen az ünnepek sokszor rejtett világába és szimbólumaiba, valamint az ünnepi szokások hagyományvilágába kalauzolja el olvasóját.

Az album 176 oldalas, A/4-es formátumú, cérnafűzött gerincű kiadvány és keményborítóval készül, melyben közel háromszáz képeslap az 1900-as évek elejétől illusztrálja az ünnepeinket, melyeket Dr. Barna Gábor egyetemi tanár mutat be. Kiadó: Royal Bind Kft.

A könyv ára 8.499 forint.

kosar

Könyv rendelés

A borító és a mintaoldalak:

borito-honlapra

karacsony-honlapraujev-honlaprapunkosd-honlaprahusvet-honlapra